Diari d'un cremat

"L'esbarzer cremava, però no es consumia" (Èxode, 3,2). Estar fet de matèria gairebé ignífuga, m'allarga el turment. Les coses de cada dia que em cal recordar, malgrat que em provoquin moltes visites a un cirurjà plàstic. La "Unitat de Cremats" s'ha convertit en la meva llar. Em començ a plantejar d'alcoholitzar-me a base de "cremadillos"

dijous, de setembre 21

Demanar perdó?

“El papa ha de demanar perdó!”. Aquestes paraules s’han senti molt aquests dies. Altres persones prefereixen comentar que hauria pogut aprofitar les malifetes del cristianisme. Amb els segons, hi estic d’acord, però només en part. Quant als primers, de perdó, ja n'ha demanat

Particularment som partidari que el Vaticà obri del tot els seus arxius, sense haver d’esperar 50 anys en alguns casos, i cent en d’altres, per permetre que de conèixer el contingut dels episodis més recents de la història. Del que va passar fa 500 anys, ningú d’avui no en té cap culpa. Si jo ofenc algú, les meves filles són innocents, no hi tenen res a veure. Per tant, és cert que en la història de l’Església hi ha massa episodis foscos, però també ho és que les coses han canviat i que ja no imposa els seus dogmes per la força. D’açò, en puc donar testimoni ja que me n’he sortit sense cap problema, sense rompre l’amistat amb ningú i sense que ningú no intentés de convèncer-me per tal m’ho repensés.

Avui en dia, juraria que només les musulmans i els hinduistes practiquen la coacció física sense mesura. Els primers perquè assimilen poble i religió i cerquen una universalitat (no sé si és la paraula correcta: és a seva manera d’entendre el món. No critic que la cerqui, només com alguns --remarc això d'alguns-- ho fan. El que em sembla lamentable és el silenci dels que no pensen així dins d'aquesta manera d'entendre la fe. Els hinduistes, per la seva part, només practiquen aquesta coaació entre les persones que s’han decantat de l’hinduisme: els sikhs i els muslmans indis (els de Pakistan, els de Bangla Desh i els milions de musulmans que viuen dintre de les fronteres de la Unió Índia). El motiu que tenen els hinduistes per coaccionar és diferent. En creure en la reencarnació i defensar el sistema de castes, consideren que aquests musulmans i aquests sikhs els han traït. De la mateixa manera que no accepten nous adeptes (com tampoc no els accepten els drusos), tampoc no volen patir baixes.

Per tant, com que el papa fa una reflexió sobre l’ús de la força per captar gent i que els únics que empren aquest recurs són els que són, no trob il·lògic que empri les paraules que va emprar un altre per referir-se a un tercer que considerava que... Una altra cosa és que això sigui prudent. He d’estar però amb Joan Oliver, que l’altre dia afirmava a l’Avui que no calia que es rebaixés més, puix “l’havien entès a la primera”. Adjunt el seu article. És breu.


I tant que l'havien entès

La conferència acadèmica de Benet XVI a la seva universitat de Regensburg era això, una conferència acadèmica i el seu sentit era evident per a qualsevol que el volgués entendre. El passatge on cita una discussió del segle XIV entre un emperador de Bizanci i un persa és clar com l'aigua clara. La tesi és que les religions no s'han de confrontar per la força sinó mitjançant la raó i la paraula (el logos). En la seva al·locució de l'Àngelus de diumenge ho va tornar a dir, la seva intenció és promoure un diàleg "franc i sincer". I d'aquí ve el problema. No cal que es rebaixi més, no cal que demani més excuses ni que expressi més consternacions. Els que retiren ambaixadors, cremen esglésies i maten monges en reacció a les seves paraules ja l'havien entès a la primera. I per això retiren ambaixadors, cremen esglésies i maten monges, perquè consideren una ofensa intolerable que se'ls convidi a utilitzar la paraula i la raó, perquè ells no volen cap mena de diàleg "franc i sincer". Si no s'entén això no s'entén res. I un dia es fa el ridícul dient que els islamistes estan enfurismats perquè el món occidental no té temor de Déu i l'endemà es torna a fer el ridícul convidant al diàleg els qui no volen dialogar. Quan el diagnòstic és errat, el remei sol ser pitjor que la malaltia.


No els hem entès

Els que no hem entès res de res som nosaltres occidentals babaus que creiem en la bondat universal i la tonteria aquella que parlant la gent s'entén. I ens pensem que els problemes del món s'arreglaran amb una aliança de civilitzacions que no és res més que una claudicació. El que no ha entès res de res és el senyor Moratinos, que va córrer a declarar que sort que el Sant Pare havia rectificat. No hem entès res de res i hem permès que els nostres països s'omplin de mesquites integristes que són autèntiques escoles d'odi contra el país que les acull. No hem entès res de res i encara tenim mala consciència pel que van fer els nostres avantpassats ara fa set-cents anys. I tenim una por que la pell no ens toca al cos, i quan veiem l'Islam enfurismat sempre pensem que la culpa és nostra, del Sant Pare que ha dit no sé què, dels israelians que han fet no sé quantos o d'en Bush que ha decidit defensar-se. Nosaltres no hem entès el joc, ells l'han entès perfectament. I el juguen sense compassió, com ordenava el profeta".

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

"l’ús de la força per captar gent "
citació textual.
Els seudohospitals psiquiatrics escampats als Estats Units per tal de "reconduir", adduint la potestat dels pares "bons cristians" vers als fills, homosexuals (entre altres)...no és ús de la força? Des de el moment que es permet que les idees religioses formen part de l'argumentari d'un cap d'Estat per fer una guerra, no es ús de la força? "Déu està amb nosaltres" berretgen els nordamericans mandataris. És clar, uns son cosins germans de nosaltres i els musulmans tan sols son veïns, es clar. No és lo mateix veritat? No podem dir que en nom de lo que no coneixen, "cristianisme", per molt que diguin està bé la seva historia i les seves accions dins i fora del seu país. "Déu beneigui EU" mentres invadim i "salvem nacions" omplint-se la boca del seu nom.
Nano, pots ficar altres més dins del sac del teu argumentari. Però no és el mateix veritat? Clar, clar...
PS Africa?? Segons quin pais...es clar no és el mateix un pais amb bons recursos o situació geoestratègica que un pais pelat o "no interesant" per a la nació de marres. Allí Déu que els beneixi però quan es morin (que per sort solen fer-ho ràpid)

de setembre 22, 2006 8:50 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Us de la "força" per convertir...aha, ja. Però tu parles de la física tan sols. Clar, es la més dolenta no? El sectarisme o la coacció son altres coses que no empren "força". Els legionaris de Crist...aps, aixó no es força. Quiaaaaaaa! Per a res es cap tipus de força!!! Es clar, son els pares bondadosos que volen el millor pels seus fills; una petita neteja de cap, a ser posible sense rebre abusos sexuals però mira, si pasa..ja li pregare'm a Dèu que imparteixí justicia celestial.

de setembre 22, 2006 9:00 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home

Powered by Blogger

Free Web Counters
Free Counter